Wandelen

Al wandelend maak je kennis met de geschiedenis van de Veenkoloniën of geniet je van de groene parken die Veendam rijk is. Op eigen initiatief of onder begeleiding van één van de gedreven gidsen die wij in ons gebied hebben.

Maak een Ommetje in de Ommelanden
Dit zijn rondwandelingen door het karakteristieke landschap van de Veenkoloniën. Deze is op initiatief van het dorpenteam De Ommelander Compagnie ontwikkeld in samenwerking met het Landschapsbeheer Groningen.
Klikt u hier voor een online versie van het Ommetje in de Ommelanden
Klikt u hier voor het Zuidwendinger Wandelingetje

Op gruine steevels struun’n
In Borgercompagnie start het ommetje ”Op gruine steevels struun’n”. Deze wandelroute door de oude Veenkoloniën gaat niet over geplaveide paden, maar dwars door het land, waar het ook drassig en modderig kan zijn. Gruine steevels of goede wandelschoenen zijn dus nodig. De rode route is 3,2 km lang en is met een lus (groene route) uit te breiden tot 4,7 km. Klikt u hier voor een online versie van het ommetje.

Voor wandelingen in en rondom Recreatiepark Borgerswold klik hier

Waterwegen van het veen
Wandel over voornamelijk verharde wegen, paden en paadjes eens zo’n 6,5 uur door de historie van veen, turf, spoor- en waterwegen. En vindt de rust, de ruimte en (water)recreatie van nu; gewonnen uit turf. Een tocht voor doorstappers waarbij je Veendam goed leert kennen. Je kunt hier de route downloaden, deze is gemaakt door wandelweg.nl.

Kom tot rust… op een rustpunt
Even uitrusten. Dat kan natuurlijk overal. Extra leuk is uitrusten op een onverwacht mooie plek, op een particulier erf, langs een wandel- of fietsroute. Rustpunten vind je in de hele regio. Ze zijn herkenbaar aan het rustpuntbord. Bij een Rustpunt kom je op adem en geniet je tegen een vrijwillige bijdrage voor een kop koffie, thee of limonade, eventueel met iets lekkers erbij. Je kunt naar het toilet, je elektrische fiets opladen of een lekke band repareren. Op www.rustpunt.nu vind je de rustpunten in de buurt.

Excursies
Liefhebbers van fiets- en wandeltochten kunnen hun hart ophalen in de Veenkoloniën. Gidsen van Landschapsbeheer Groningen organiseren samen met VVV Agentschap Veendam verschillende excursies door dit verrassende gebied. In de zomermaanden worden er op gezette tijden excursies georganiseerd waaraan men, zonder opgave vooraf, kan deelnemen. Volwassenen betalen € 5,- (incl. koffie) voor deelname, kinderen doen gratis mee. Ook is het mogelijk als groep een rondleiding te boeken. Voor verdere informatie kijk je hier

MenterAroute
De MenterAroute is naar een middeleeuwse veenrivier genoemd die richting het Noorden over het grondgebied van Menterwolde naar de Dollard bij Termunten stroomde. Namen voor deze rivier waren Munte, Menter A, de Oude AE. (Aa of Ee is een erg vaak gebruikte algemene naam voor beken en riviertjes).
De enthousiaste projectgroep heeft een veelzijdig en verrassend pallet van routes samengesteld die je online kunt vinden op www.menteraroute.nl . Hier vind je diverse wandelroutes, fietsroutes, kerkenroutes, themaroutes en architectuur- en tuinenroutes. De nieuwste gedrukte versie van de MenterAgids met, naast de routes, handige toeristische informatie, is onder andere te koop bij de Heemtuin in Muntendam en VVV Veenkoloniën. 

Centrum Veendam routes

Deze stadswandelingen brengen u langs enkele hoogtepunten uit de geschiedenis en architectuur van Veendam. U krijgt een beeld van de ontstaansgeschiedenis en ervaart de welvaart die scheepvaart en industrie brachten. Download hier de webversie van de kaart.

Deel deze pagina