Start museumseizoen Kapiteinshuis Pekela

Start museumseizoen Kapiteinshuis Pekela

Het paasweekend, zondag 1 april en maandag 2 april is het begin van het museumseizoen van het Kapiteinshuis Pekela. Het museum is beide dagen geopend van 13.30 – 16.30 uur en presenteert een bijzondere expositie onder de titel

‘VAN DE BOVENSTE PLANK’

 

Langs de Pekel-A ontstond in de 19e eeuw een bloeiende houthandel. Koerts in Oude Pekela en Nooit-Gedacht ( Schuring ) in Nieuwe Pekela waren de plaatselijke importeurs. De boomstammen werden met vlotten of binnenschepen vanuit Termunterzijl of Delfzijl aangevoerd. De belangrijkste afnemers waren de plaatselijke aannemers, scheepswerven en fabrieken. Later ontwikkelde zich een omvangrijke houtverwerkende industrie, timmer- en meubelfabrieken.

 

Schilderijen, foto’s, wandborden en diverse andere voorwerpen vertellen het verhaal van de opkomst en ondergang van de houtbranche in Pekela.

Onderdeel van deze expositie is een zeer bijzondere nieuwe aanwinst van het museum n.l. de prachtige gegraveerde ramen uit het kantoor van Houthandel Koerts.

Het Kapiteinshuis Pekela is vanaf 1 april geopend op dinsdag, donderdag en op de 1e en 3e zondag van de maand. Openingstijden 13.30 – 16.30 uur.

Groepen kunnen op afspraak op alle dagen, het gehele jaar door in het Kapiteinshuis terecht. Zie ook onze website www.kapiteinshuis.nl

Deel deze pagina