Huis voor de Kunst: ‘Tsigani’

Huis voor de Kunst: ‘Tsigani’

Marietta Rust, Pascal Binneweg en Don Hofstee vertolken op geheel eigen wijze de spirit uit de wereld van de flamenco, jazz en latin. Tsigani laat zich inspireren door de rijke traditie van deze werelden en onderzoekt de vele stijlen die te maken hebben met de zigeunercultuur. Afwisselend wordt er gespeeld op de Spaanse gitaar, de viool of de jazzgitaar. Een zeer breed scala aan stijlen en klanken wordt op speelse wijze ten gehore gebracht. Tsigani betekent "zigeuners". Het woord is voor het eerst beschreven tijdens het Byzantijnse tijdperk in het oude Griekenland: Atsinganoi. Deze Atsingani werden verondersteld over bijzondere krachten te beschikken en hielpen keizer Nikephoros (ca 800 AD) een opstand neer te slaan met tovenarij. De Atsinganoi komen voort uit het Roma volk. In de volksmond "zigeuners" genoemd wat eigenlijk een scheldwoord is. Niemand weet precies waar de Roma vandaan komen maar er word beweerd dat het een oude lage Indiase Hindu kaste zou zijn die als militairen in het westen tegen de moslims moesten vechten of als slaven meegenomen zijn naar het westen. Mahmud van Ghazni rapporteerde dat hij 500,000 gevangenen tijdens een Turks/Perzische invasie van Sindh en Punjab gevangen zou hebben genomen. Deze mensen zouden niet terug naar India zijn getrokken maar verder naar het westen.

Laat u verrassen door dit pakkende en wereldse programma, uitgevoerd door het passievolle muziekgezelschap: Tsigani

Inloop: vanaf 11.00 uur
Aanvang: 11.30 uur
Locatie: Huis voor de Kunst, Stationsstraat 10, 9641 KE te Veendam
Entreekaart: €15,- per persoon, kinderen t/m 15 jaar gratis (incl. koffie/thee en traktaties)
Voor meer informatie en/of reserveringen: www.huisvoordekunst.com/evenementen

Tsigani

Marietta Rust, Pascal Binneweg en Don Hofstee vertolken op geheel eigen wijze de spirit uit de wereld van de flamenco, jazz en latin. Tsigani laat zich inspireren door de rijke traditie van deze werelden en onderzoekt de vele stijlen die te maken hebben met de zigeunercultuur

Afwisselend wordt er gespeeld op de Spaanse gitaar, de viool of de jazzgitaar. Een zeer breed scala aan stijlen en klanken wordt op speelse wijze ten gehore gebracht.

Tsigani betekent "zigeuners". Het woord is voor het eerst beschreven tijdens het Byzantijnse tijdperk in het oude Griekenland: Atsinganoi. Deze Atsingani werden verondersteld over bijzondere krachten te beschikken en hielpen keizer Nikephoros (ca 800 AD) een opstand neer te slaan met tovenarij. De Atsinganoi komen voort uit het Roma volk. In de volksmond "zigeuners" genoemd wat eigenlijk een scheldwoord is. Niemand weet precies waar de Roma vandaan komen maar er word beweerd dat het een oude lage Indiase Hindu kaste zou zijn die als militairen in het westen tegen de moslims moesten vechten of als slaven meegenomen zijn naar het westen. Mahmud van Ghazni rapporteerde dat hij 500,000 gevangenen tijdens een Turks/Perzische invasie van Sindh en Punjab gevangen zou hebben genomen. Deze mensen zouden niet terug naar India zijn getrokken maar verder naar het westen.

Laat u verrassen door dit pakkende en wereldse programma, uitgevoerd door het passievolle muziekgezelschap: Tsigani

-------------------------------------------------

Marietta Rust (1963)

Zingt, danst, speelt en schrijft, maakt decors, theaterkostuums en handpopbeesten en is ook schilder, graficus en beeldhouwer. In 1992 studeerde Marietta af aan de Lerarenopleiding Ubbo Emmius, in 1994 aan de Academie Minerva, Groningen.

Haar muzikale opleiding kreeg zij bij zangpedagoge Gabriëlle Boré. Marietta heeft in een groot aantal Groningse bands en gezelschappen gespeeld en heeft gezongen in het Engels, Spaans, Portugees, Afrikaans en Nederlands.

Er zijn diverse CD's verschenen waaraan zij heeft meegewerkt. Momenteel maakt Marietta deel uit van een drietal Spaans georiënteerde bands en werkt zij in projectvorm samen met bevriende muzikanten als Hielke de Boer, Michiel Megens en Berti Kooistra. Voor groepen geef ik zangworkshops.

Samen met mijn partner Kees Langejan maakt zij sinds 2000 onder de naam Marikesj kindertheaterproducties. Jaarlijks één á twee producties voor kinderen tussen de twee en acht jaar.

 

Pascal Binneweg ( 1967)

speelt al vele jaren op diverse dansscholen flamencogitaar en werkt als gitarist voor o.a. Los Hermanos. Tinto Sol en de Denise Rivera Band. Daarnaast is hij muziekdocent op het Zernike College.

Pascal is al van kinds af aan bevlogen door de flamenco. Hij nam al op jonge leeftijd gitaarles en studeerde o.a. bij John Fillmore en Eric Vaarzon Morel. Inmiddels speelt hij al zo'n 15 jaar professioneel flamenco en componeert hij steeds meer zijn eigen melodieën vanuit deze stroming

Pascal studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen met als hoofdvak Muziekwetenschappen. Muziek maken en beleven is echter wat hem het meeste boeit. Hij reist dan ook regelmatig af naar Spanje om ter plekke de flamenco te ondergaan. Pascal is al vele jaren geïnteresseerd in de fusiemogelijkheden tussen de stijlen Flamenco, Latin, Jazz en Pop. Pascal speelt in diverse ensembles, zoals Los Hermanos - waarmee hij recentelijk de cd Canto del Lobito heeft opgenomen -, Tinto Sol en de Denise Rivera Band. Daarnaast speelt hij als gastartiest bij diverse gezelschappen.

Ook heeft hij veel ervaring opgedaan bij workshops van Andres Marin en Juan Triana. Pascal was van 1993 tot 2002 vaste begeleider bij de danslessen van Wil Lambrechts (oprichter Dansacademie Arnhem - flamencoafdeling). Momenteel werkt hij eveneens intensief samen met de dansdocente Ilona Monique Ali vanuit dansschool La Danse in Groningen. De laatste jaren heeft Pascal diverse workshops begeleid van o.a. Henriette Yssel de Schepper, Libia Siles de Perez en Shoshi Israelie.

 

Don Hofstee (1962)

is sinds jaar en dag actief in vele zigeuner- en jazz ensembles als: Het Vestibule Ensemble, Mirasol, Romanesca, Zazouswing. Ook verleent hij zijn muzikale bijdrage aan theateruitvoeringen van oa. Het NNT en de Citadel. Daarnaast is Don gitaar-, vioolbouwer en reparateur.

Zijn fascinatie voor muziek is al vroeg begonnen. Toen hij 4 jaar oud was speelde hij langspeelplaten op een oude 78 toeren platenspeler van zijn moeder. Er was een plaat van het Roemeense zigeuner orkest "Taraf de Haïdouks" bij. De opzwepende melodieën en de virtuoze manier van spelen heeft hem diep geraakt en geïnspireerd om viool te gaan spelen. Hij reist regelmatig naar Samois sur Seine onder Parijs om daar, op het jaarlijks terugkerend Django Reinhardt festival, de sfeer van onvervalste Roma en Sinti muziek op te snuiven.

Na de middelbare school, waar hij in aanraking kwam met de gitaar en deze ook ter hand nam, is hij naar het conservatorium gegaan om daar UM viool te studeren. Hierna heeft hij aan talloze projecten en bands zijn medewerking verleent. Hij voer oa met de band Les Bohèmes op een cruiseschip van Australië naar Indonesië en gaf aan boord een aantal concerten. Hij heeft als studio muzikant meer dan 30 cd's ingespeeld. Hij werkt de laatste tijd mee aan toneelvoorstellingen van oa het NNT (Noord Nederlands Toneel) en jeugd theaterhuis de Citadel. Momenteel werkt hij als gitarist mee aan het Nederlands Symfonieorkest Lite (NedSymLite).

Don is naast muzikant ook een bekend gitaarafsteller en werkt voor Muziekhuis Westerhaven in Groningen waar hij alweer meer dan 13 jaar voor heel veel mensen de instrumenten tip top afstelt.

 

Deel deze pagina