Oostzeedagen- Huis voor de Kunst: ‘De Ster van Huygens’ door Het Huygens Duo

Oostzeedagen- Huis voor de Kunst: ‘De Ster van Huygens’ door Het Huygens Duo

In 'De Ster van Huygens' vertelt het Huygens Duo het liefdesverhaal tussen Constantijn Huygens (1596-1678) en zijn 'Sterre', Suzanna van Baerle (1599-1637). Suzanna laat zich aanvankelijk moeilijk schaken, maar het aanhouden van Constantijns avances leidt uiteindelijk tot een huwelijk in bijzondere gelijkwaardigheid, wederzijds respect en gezamenlijk geluk. Wanneer Suzanna, vlak na de geboorte van het vijfde kind, op jonge leeftijd komt te overlijden is dat dan ook een immens persoonlijk verdriet, dat Huygens pas na enige tijd in woorden kan vatten in het ontroerende gedicht 'Op de dood van Sterre'. Hij zal zijn Sterre vele jaren overleven maar nooit hertrouwen.

Aan de hand van brieven, gedichten en aria's van Constantijn Huygens en componisten die hem hebben beïnvloed voert het Huygens Duo u langs dit intense liefdesverhaal. Tevens zult u ervaren welke prachtige muziek deze Nederlandse uomo universalis ons heeft nagelaten.

Inloop: vanaf 11.00 uur
Aanvang: 11.30 uur
Duur: c.a. 1 uur
Locatie: Huis voor de Kunst, Stationsstraat 10, 9641 KE te Veendam
Entreekaart: €15,- per persoon, kinderen t/m 15 jaar gratis (incl. koffie/thee en traktaties)
Voor meer informatie en/of reserveringen: www.huisvoordekunst.com/evenementen

 

Het Huygens Duo: Leonore van Sloten, mezzosopraan | Arjen Verhage, theorbe

Het Huygens Duo is een duo voor luit en zang dat zich heeft toegelegd op de muziek die in de zeventiende eeuw in de Nederlanden klonk. Leonore van Sloten (mezzosopraan) en Arjen Verhage (luit) delen hun passie voor de kunst en de geschiedenis van de Nederlandse Gouden eeuw. Met hun brede achtergronden in de neerlandistiek en kunstgeschiedenis maken zij hun concerten tot meer dan een uitvoering van muziek. Ze nemen u mee op een reis langs schilderijen, dichters en grachtenpanden; langs ons eigen cultureel erfgoed. Zij stellen bijzondere concertprogramma's samen waarbij de muziek in de context van de geschiedenis, dichtkunst en beeldende kunst wordt geplaatst. Een belangrijk accent ligt daarbij op het Nederlands(talig)e repertoire. Daartoe reconstrueert het duo liederen die eeuwenlang niet meer hebben geklonken en die bijzondere kijkjes bieden in het (gevoels)leven van onze 17de-eeuwse voorvaderen. Het Huygens Duo was te horen in festivals als het Oude Muziek Festival en het Reinckenfestival, en treed regelmatig op in musea zoals het Rijksmuseum Amsterdam, Hofwijck Voorburg, de Staatgalerie Stuttgart en The Wallace Collection in London.

Leonore studeerde zang bij Udo Reinemann en werd na het voltooien van haar studie gecoacht door Marion van den Akker en Marieke Steenhoek. Ook volgde ze diverse masterclasses, o.a. bij Jard van Nes, Françoise Pollet, Maarten Koningsberger en Rudolf Jansen. Naast haar muzikale opleiding studeerde Leonore kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie de Nederlandse zeventiende eeuw. Leonore is naast haar muzikale carrière deeltijd werkzaam als conservator bij Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam. Arjen studeerde in Amsterdam bij Fred Jacobs en in Basel (Zwitserland) bij de luitist Hopkinson Smith. Begin 2012 rondde hij zijn Masterstudie met goed gevolg af. Hij werkt als luitist op het internationale podium en is regelmatig te horen in samenwerking met vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles. Arjen heeft meegewerkt aan diverse opera's en oratoria en is ook actief op het gebied van de hedendaagse muziek.

--------------------------------------------------------

Deze uitvoering komt tot stand in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum te Veendam in het kader van de Oostzeedagen.

Tevens kunt u de (museale kunstcollectie van het Huis voor de Kunst bezichtigen.

© Foto Merlijn Doomernik

Deel deze pagina