Woonhuis met aangebouwde schuur

Woonhuis met aangebouwde schuur

WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1895 door G. Boiten in opdracht van veearts M. Smit in een Eclectische stijl. De schuur is van omstreeks 1800. Na verkoop van het pand, in omstreeks 1915, vonden er verschillende verbouwingen plaats. De ronde vensters in de zijgevels werden vervangen door T-vensters en in het interieur werden onderdelen vernieuwd en werden kamers op zolder afgetimmerd. In het interieur verwijzen afbeeldingen van een koe en paard nog naar het beroep van de opdrachtgever. In de loop der tijd zijn het glas-in-lood en het gietijzeren paneel in de voordeur verdwenen, is de schuur deels opnieuw opgemetseld en is de balustrade van de veranda verdwenen.

Het woonhuis is gelegen op de hoek van het Beneden Oosterdiep en de Meezenbroekstraat op een langwerpig perceel. Door de aanleg van de Meezenbroekstraat, omstreeks 1960, is de boomgaard verdwenen.

De SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje Hollandse pannen; strakke houten windveren; niet-originele schoorsteen.

Eigenschappen & faciliteiten

Contact

  • Beneden Oosterdiep 209
    9645 LR Veendam
Routebeschrijving starten

In de omgeving

Deel deze pagina