Voormalig St. Bonifatius School

Voormalig St. Bonifatius School

De twee-klassige lagere school werd ontworpen door architect Jan Kruijer uit Nieuwe Pekela in een verstrakte Amsterdamse Schoolstijl; Kruijer heeft verschillende RK-scholen ontworpen in de provincie Groningen. De plattegrond is opgebouwd uit een L-vormige gang die twee klassen, georiënteerd op de zon, ontsluit. De kamer van de directeur is gevestigd in de toren. Aan de zuidzijde bevindt zich een overdekte speelplaats, die nu is dichtgezet. Opvallend aan het ontwerp zijn de twee entrees. De toegang aan de voorzijde was voor de pastoor, de zijingang (noordzijde) voor de kinderen. Door een dreigende leegloop fuseerde de school in 1973 met een openbare school. De school heeft diverse functies gehad. Een schildering waarop St. Joris en de draak zijn afgebeeld herinneren aan padvinders die in het pand gehuisvest waren. In 1993 is de school verbouwd tot woonhuis. In de loop der tijd zijn de dakkapellen aan de voor- en achterzijde verdwenen. De school is niet direct gelegen aan de openbare weg maar is gebouwd achter de bestaande lintbebouwing. Een toegangsweg gelegen aan de F. Stuutstraat verleent toegang tot de vrijstaande school, die wordt omgeven door weiland. 

Contact

  • J.R. Stuutstraat 24
    9663 SG Nieuwe Pekela
Routebeschrijving starten