Varen en kanoën

Vanaf het water bekijk je de Veenkoloniën met heel andere ogen. Vaar door de kanalen en aanschouw met eigen ogen de karakteristieke gebouwen die herinneren aan de Veenkoloniale welvaart. De Veenkoloniën en varen gaan hand in hand.

De Knoal Vaarroute
De ‘Knoal vaarroute’ beschrijft de diverse bezienswaardigheden langs het kanaal van Bareveld tot Munnekemoer. Het brengt in een notendop de boeiende geschiedenis van het veenkoloniaal gebied, het kanaal en de aangrenzende plaatsen in beeld. De vaarroute zal o.a. worden uitgedeeld aan alle vaarrecreanten die ‘Het Stadskanaal’ binnenvaren. Natuurlijk is de deze ook als fietsroute te gebruiken. Download de route hier.

Vaar de Veenkoloniën binnen
De vaarrecreanten worden in ons gebied vriendelijk ontvangen door de brugwachters en zij kunnen aanleggen in het centrum van Veendam of bij de ligplaatsen in Wildervank en de Pekela’s. Tientallen karakteristieke ophaalbruggetjes worden gedurende het vaarseizoen, van mei tot en met september, graag bediend voor de vaargasten.
Vanuit de Veenkoloniën zijn er goede vaarverbindingen met bijvoorbeeld het Zuidlaardermeer en Duitsland. Vanaf het water komt de rijkdom van de Veenkoloniën nog meer tot zijn recht.

Vaarverbinding Ter Apel - Erica
Sinds medio juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze route voert door de Drentse en Groninger veenkoloniën. Hier ziet u - als u er de tijd voor neemt - vanaf de boot én op de wal hoe het landschap, de natuur en de cultuur zich door de eeuwen heen heeft gevormd. Van de ijstijd tot nu. Kanaal met een verhaal! Lees verder

Vaarroute 20 Rondje Veendam
De route start in Winschoten en gaat oostwaarts tot de Pekel Aa, die zuidwaarts opgedraaid wordt. Voorbij de Winschoterhoogebrug belanden we al snel bij Oude Pekela. Bekijk de route hier verder.

Vaarroute 21 Van Turfroute naar Toervaart
Op 2 mei 2008 is de nieuwe vaarverbinding van het Zuidlaardermeer naar Bareveld officieel geopend. Een sfeervolle vaarroute. Deze route vormt de verbinding tussen het Zuidlaardermeer met het toervaartnet in Oost-Groningen. Je kunt met de boot vanaf het Zuidlaardermeer direct naar het Langebosschemeer in Wildervank varen.Meer informatie: www.varen.groningen.nl. Bekijk de route hier verder. Voor informatie over recreatie op en rondom het Zuidlaardermeer kijkt u op www.zuidlaardermeer.nl

Recreatiepark Borgerswold
Aan de westrand van Veendam ligt het uitgestrekte recreatiepark Borgerswold, waar diverse mogelijkheden zijn voor kanoërs om hun sport te beoefenen. Voor kanoverhuur kun je in de zomermaanden terecht bij de Borgerswoldhoeve in Veendam. Op het zeilmeer in Langebosch is het varen met gemotoriseerde boten toegestaan. Hierbij mag met een maximale snelheid van 6 km/u gevaren worden, dit om de veiligheid en de rust op het meer te handhaven en beschadiging van de oevers te voorkomen.

Bruggen en Sluizen
Voor een aantal bruggen en sluizen in de provincie Groningen geldt zelfbediening.
Soms kan dit met een drukknop of trekkoord, maar in de meeste gevallen gebruik je hiervoor een ‘zelfbedieningssleutel’. Deze is tegen statiegeld o.a. te halen bij VVV Veenkoloniën.
Het vaarseizoen loopt van mei tot en met september. De bruggen kunnen in het vaarseizoen geopend worden van maandag tot en met zondag ( van 8.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur). De doorvaart is gratis. Buiten het vaarseizoen gebeurt de bediening tijdens werkdagen op aanvraag. Aanvragen Veendam en Wildervank kunnen 3 dagen van te voren tijdens kantooruren worden ingediend bij Havenmeester Bertus Hanenburg, t. 06 22413827. Dit is onder voorbehoud om doorvaarten te combineren. Havenmeester voor de Pekela’s is Tjapko Berg, bereikbaar via 06-25383772

Gratis Wifi
In de jachthavens en op diverse andere plekken in Veendam is gratis WIFI beschikbaar. De havenmeester kan de locatie aanwijzen.

google map met vestigingen

Meer vestigingen

Oude Pekela

Oude Pekela
jachthavens
Flessingsterrein 19
9665 BZ
Oude Pekela
06 53644241

Jachthaven Molenstreek

Jachthaven Molenstreek
jachthavens
Raadhuisplein 5
9640 PA
Veendam
0598 652 450

Jachthaven Schipperskwartier

Jachthaven Schipperskwartier
jachthavens
Nijverheidskade 82
9648 JK
Wildervank
0598 616 315

De Combinatie

De Combinatie
jachthavens
Industrieweg 13
9636 DA
Zuidbroek
0598 451 282

Jachthaven Zuidbroek

Jachthaven Zuidbroek
jachthavens
Industrieweg 7
9636 DA
Zuidbroek