Natuur

Velen kennen de Veenkoloniën van de schitterende weidse vergezichten. Hier kan men nog in de verte turen en de zon zien opkomen. Er is hier rust en ruimte. Dat geldt natuurlijk vooral in het buitengebied. Maar dat kan ook in Veendam, dat niet voor niets ook wel parkstad wordt genoemd.

Ontspannen in de Veenkoloniën

Voor een moment van rust kun je verder ook de lintdorpen Borgercompagnie, Ommelanderwijk of Kiel-Windeweer bezoeken, die elk een geheel eigen sfeer kennen. Het open landschap rondom deze dorpen herinnert aan de tijd van de turfafgravingen. Op de Groninger Veenkoloniën sluiten verderop ook de Drentse Veenkoloniën aan. En ook in Drenthe vind je volop rust en ontspanning.
De Veenkoloniën vanuit de lucht bewonderen kan met een ballonvaart. Kijk voor  meer informatie op de website van Parkstad Ballooning Veendam.

Recreatiepark Borgerswold

Grenzend aan Veendam ligt het recreatiegebied Borgerswold van 450 hectare, ontstaan in 1971 als zandafgraving in het veenlandschap ten westen van Veendam-Wildervank. Het sluit aan op het woongebied Sorghvliet. Witgeschilderde ophaalbruggetjes zorgen voor een bijzondere sfeer. Er zijn voorzieningen voor jong en oud, waaronder een waterski-kabelbaan, maneges, een 18-holes golfbaan, een kinderboerderij en zwemstranden. Door het park lopen ATB-routes, ruiterpaden en een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes. Heel geschikt voor een actief dagje uit of luieren op een mooi plekje.
De kinderboerderij is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 - 16.45 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 16.45 uur. (Woldlaan 10, 9642 LX Veendam)
Kijk hier voor verdere informatie.

De oude Veenkoloniën

De Oude Veenkoloniën in Oost-Groningen zijn uniek in Europa. Tot de 17de eeuw vrijwel onbewoond en daarna getekend door grootschalig turfwinningsgebied. In de loop van eeuwen ontstond een compleet nieuw landschap, met vooral heel veel lange kanalen. Op de hogere zandgronden en de overgangen naar de lagere veengronden liggen verschillende natuurgebieden.

Emergobos
Voor de liefhebber van lange wandelingen in het bos is het Emergobos bij Pekela een goede optie. Hier kunt u eindeloos wandelen en het is er bovendien heerlijk beschut, wat in de zomer extra welkom is. Ook kunt u hier uitstekend vissen bij de centrale visplas. Het Emergobos werd in 1973 geopend als onderdeel van het daar gelegen recreatiegebied.
Rondom de plas ziet u oudere bomen, waar veel bijzondere broedvogels te vinden zijn, zoals de matkopmees en de appelvink. (Emergoweg, 9678 TJ Westerlee)

Adriaan Tripbos
Bij het Adriaan Tripbos in Sappemeer zijn er vele mogelijkheden om te recreëren. Zo zijn er wandel- en fietsmogelijkheden, is er een heideterrein, een plas met zwem- en zongelegenheid en een uitkijkbult.
De Vosholen; 9611 TD, Sappemeer

 

De Wiede
Een polder in de Veenkoloniën? Het klinkt u wellicht wat vreemd in de oren, maar toch ligt er één in de bebouwde kom van Veendam, tussen het Wester- en het Oosterdiep. Door dit stukje oud beek­landschap heen, tussen Veendam en Muntendam, loopt ook het meanderende riviertje de Oude Ae.
De Wiede is tevens een voormalig waterschap in de provincie Groningen. Op de hoek van de Bredeweg en het Oude Verlaat stond een stoomgemaal. In 1963 werd de naam van het waterschap gewijzigd in De Wiede.
Eenmaal aangekomen in Muntendam, is het een absolute aanrader om aansluitend een wandeling door het centrum te maken en de historische gebouwen te bezichtigen die Muntendam rijk is.
(Start Veendam: Beneden Dwarsdiep 27, 9645 LA Veendam) ( Start Muntendam: Theeschenkerij de Vlinderij: Hellingwal 3, 9649 JK Muntendam)

Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen
Het is niet voor niets dat de Heemtuin en het naburige Natuurpark door velen worden gezien als ‘de parel van Muntendam’. De oorspronkelijke Heemtuin dateert van 1982 en was een door bomen omzoomde schapenweide. Uiteindelijk werd deze getransformeerd tot een gevarieerd natuurbos, waar je o.a. een heideveld en vijver vindt. En sinds de laatste jaren is dit uitgebreid met een boomgaard met oude rassen fruitbomen en een bijenstal. De natuur gaat zijn gang in dit 3,5 hectare tellende voormalige landbouwgebied.
In de jaren ’90 is men begonnen met de aanleg van een bezoekerscentrum en cultuurtuin rondom het gebouw. Verder zijn er moestuinen, educatieve tuinen, ontdektuinen en is er sinds 2005 een nieuw gebied ontstaan: Tussen de Venen. Ontstaan vanuit voormalig landbouwgebied en ontwikkeld tot prehistorie; een deel wordt begraasd met geiten en schapen.
Kortom de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen bij Muntendam zijn educatief én spannend met bruggetjes, historische bomen, uitkijkheuvels en een ruïne. Ook is er een horecagelegenheid. (Nieuweweg 127, 9646 AD Muntendam)

Bossen, parken en andere groene tips in de Veenkoloniën

AE Park
Wilt u historie combineren met een gezellige rustplek tijdens uw fietstocht of even picknicken tijdens een wandeltocht? Stop dan even bij het Oude Ae Park. De middeleeuwse veenrivier de Oude Ae heeft zijn oorsprong in het voormalige Zwanemeer ten westen van Wildervank. In de vijvers die van zuid naar noord dwars door Veendam lopen, kun je de oude Ae nog zien. Ook is de Oude Ae te zien rondom het hertenkamp vlakbij het Veenkoloniaal Museum. In het centrum gaat de Oude Ae met duikers onder de grond. Het Oude Ae Park grenst aan de polder De Wiede in Veendam. (Beneden Dwarsdiep 27, 9645 LA Veendam)

Julianapark Veendam
Wanneer u een korte stadswandeling maakt door het centrum van Veendam, is het Julianapark een geschikte plek voor een rustmoment. Het Julianapark stamt uit 1913 en werd aangelegd door tuinarchitect Jan Vroom Sr. voor een bedrag van ƒ1945,-. Het plantsoen werd 15 jaar later door tuinarchitect J.W. Verdenius veranderd. Pas in 1945, bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard, kreeg het park zijn officiële naam. Voor die tijd was het gewoon het gemeenteplantsoen. Hier vindt u tevens kapiteinsgraven op de historische begraafplaats. Er zijn in het park diverse gelegenheden om te zitten en te genieten van Parkstad Veendam. (Raadhuisplein 5, 9641 AW Veendam)

Boerenbos de Lange
Voor veel mensen is dit bos tussen Muntendam en Veendam nog onbekend. Toch is het een juweeltje, waar je de kans loopt om opeens oog in oog te staan met bijvoorbeeld reeën. Ondanks dat het bos nog vrij jong is, zijn de bomen die er in 1996 geplant werden, inmiddels aardig groot geworden en kun je er een heerlijk uurtje wandelen. Of je neemt dit bos op in je fietstocht, want tussen Muntendam en Veendam loopt ook een fietspad. Om echt volledig te genieten van het aanzicht van sloten en slingerpaadjes adviseren we dan om toch even uw fiets te parkeren en af te stappen. Dit kunt u doen bij de Westerbrink, waar in een bankje gekerfd staat ‘Boerenbos de Lange’ of bij het wandelpad naar het bos aan de Middenweg 88, waar u een bordje ziet. (Middenweg 88, 9645 BH Veendam)

Hugo de Grootpark
Wanneer u al in Pekela bent, is het leuk om even een bezoekje te brengen aan het Hugo de Grootpark. In dit mooi aangelegde park zijn verschillende plekjes waar u kunt zitten en genieten en er is ook een kinderboerderij met een theehuis. (Hugo de Grootstraat 85, 9665 LM Oude Pekela)


Pekelderbos
Ook verrassend is dit 50 hectare grote recreatiebos ten zuiden van het dorp Pekela. Afhankelijk van waar u uw wandeling begint, loopt u eerst door parkachtig gebied met zicht op een woonwijk en vervolgens loopt dit zo over in het bos. Dit bos werd in de jaren ’80 in twee fasen geplant. Er staan veel naaldbomen. Tijdens de wandeling over de brede paden kunt u veel vlinders en insecten tegenkomen. En ook kunt u broedvogels tegenkomen die graag in de bossen en struiken verblijven. Zoals de zwartkop, merel, fitis en tjiftjaf. Ook houtduiven en tortelduiven zoeken het bos graag op, maar zij zoeken vooral de dichte sparren- en dennenpercelen op.
Het natuurterrein is opengesteld en in het bos zijn fiets- en wandelpaden aangelegd. Ook is er een zandstrand met zwem- en windsurfmogelijkheden aan de noordrand van het bos. (Ericalaan 48, 9665 RH Oude Pekela)

 


Hoetmansmeer
De naam doet vermoeden dat u een meer gaat bezoeken. Maar niets is minder waar. Hier bevindt zich een bosgebied van Staatsbosbeheer dat is aangelegd in het kader van de herinrichting van de Veenkoloniën. Oorspronkelijk bevond zich op deze plek een veenmeer of meerstal dat in het Bourtangermoeras lag. Er zijn op de plek van het Hoetmansmeer tijdens de herinrichting prehistorische vondsten gedaan en een informatiebord op deze locatie verhaalt hierover.
Hier vindt u trekvogels, zoals koperwieken en kramsvogels en ook reeën laten zich regelmatig zien.
Het Hoetmansmeer is een leuke plek om op te nemen in uw fietstocht langs bijvoorbeeld het A.G. Wildervanckkanaal. Er is namelijk een fietsbrug die beide zijden van dit kanaal met elkaar verbind.
U kunt weliswaar niet echt rondlopen door dit kleine bosgebied, maar er is een leuke plek om te picknicken in de schaduw. En voor de wandelaars onder ons biedt het ook een leuke gelegenheid, die met uitzicht op de akkerbouw idyllisch te noemen is. (Wildervanksterdallen 75, 9648 TC Wildervank)

Heeresmeer
Laat u verrassen door het Heeresmeer in Nieuwe Pekela. Deze oorspronkelijke zandwinningslocatie is uitgegroeid tot een recreatieplas voor zwemmers en vissers. In het aangrenzende recreatiegebied Heeresveld maakt u een heerlijke wandeling, die rustiek aandoet en het gevoel geeft dat je zelf een ‘Pekelder Roegbainer’ wordt met de overwoekerde paden waar de natuur haar gang lijkt te gaan. Goed schoeisel is van harte aanbevolen.
Verder zijn er naast de diverse wandelpaden ook strandjes met speelvelden en is er in het aangrenzende sportpark o.a. een konijnenburcht te vinden. (Verlengde Sportlaan 43, 9663 EW Nieuwe Pekela)

Recreatiegebied Tusschenwegen
Een door velen nog onontdekt en nog jong natuurgebied is Waterpark Tusschenwegen. Dit gebied is, zoals de naam al zegt, gelegen is tussen twee wegen, waaronder de weg van Oude Pekela naar Winschoten. Er is bij de aanleg gekozen voor veel open water en plas-draszones, omdat in tijden van wateroverlast het gebied ook fungeert als waterberging. Er loopt een fietsroute langs, maar u kunt ook te voet door het gebied gaan. Al moet u er in de zomer wel om denken dat u een hoofddeksel tegen de hitte op doet en u zich goed insmeert, want het gebied is open en de wind kan verraderlijk verkoelend werken.
Tijdens uw wandeling of fietstocht kunt u mogelijk vier konikspaarden tegenkomen, die vrij rond­lopen in het gebied. Schrik ook niet wanneer je opeens oog in oog staat met een Schotse hooglander die midden op het fietspad staat. Want ze lopen er rond! Ze zijn echter van nature schuw en zullen de mensen met rust laten wanneer ze niet gevoerd worden.
Er bevindt zich aan de noordelijke kant van het gebied een waterkunstwerk in de vorm van ogen. Dit zijn twee naast elkaar gelegen vijvers, die door hoogteverschil in elkaar overstromen. (Flessingsterrein, 9665 BZ Oude Pekela)

Blijhamsterbos
24 ha jong loofbos ten oosten van Blijham, aangelegd door Staatsbosbeheer, voor recreatie, met speelweiden. Vrij toegankelijk.Honden mogen hier het hele jaar door los lopen.
Raadhuisstraat 23a, 9697 PN Blijham

Het Blanckenbörg Park 
Dit park is een geweldige plek om mee te nemen in uw wandeling door het centrum van Blijham. U ziet tijdens de wandeling landschappen, oude boerderijtjes, volkstuintjes en kerken en parktaferelen. In het park zijn ruimschoots faciliteiten aanwezig om te zitten en te genieten van het uitzicht. Tevens zijn er diverse wandelpaden die zijn voorzien van markeringen voor slechtzienden. 
Eikenlaan 34, 9697 RW Blijham

Kanaalstreek/Barkelazathe/Vloeivelden
Ontdek dit veelzijdige natuurgebied met bos, visvijvers en open velden. Hier geniet u gegarandeerd vele uren.
De Vloeivelden 3 • 9501 LG Stadskanaal 

Recreatiegebied 'Het Pagedal'
Recreatiegebied met een kano- en surfvijver en veel wandel- en fietsroutes. De tuibrug de “Rode Loper” verbindt het recreatiegebied met de wandel- en fietsroutes in Westerwolde.
Hoveniersweg 1, 9502 BW Stadskanaal

Vledderbos
In dit jonge bos wandelt u over gras- en slingerpaden en langs een enorme bosvijver.
Hoveniersweg 1
9502 BW Stadskanaal


Gorechtpark
Het park is vijftig hectare groot en werd in de jaren zestig van de twintigste eeuw aangelegd. In het park ligt een hertenkamp en een kinderboerderij. De kinderboerderij heeft met name oud-Hollandse rassen, maar ook dieren zoals cavia's en bijzondere buitenlandse rassen. Tevens valt er in het huis en in de hooischuur van alles te beleven.
Burg. v. Royenstraat 11-13
9602 CR Hoogezand

Drevenbos
Het Drevenbos is een bos pal tegen de Groningse plaats Hoogezand aan en ook in het beheer van dezelfde gemeente. Het bos werd geplant in 1989 tijdens nationale boomfeestdag voor recreatieve doeleinden. Het bos is onderdeel van een mountainbike route door de omgeving en kent daarnaast verschillende wandel- en fietspaden. Het bos kent een grote variatie aan soorten bomen, waaronder de eik, beuk, hazelaar, tamme kastanje, grove den en lariks.
Acacialaan, 9603 DP Hoogezand

Veenborg Welgelegen
De Veenborg Welgelegen is een unieke locatie op het Groningerland. Omgeven door mooie hoge bomen, een fraai park en omringd door een gracht geeft het deze buitenplaats een voorname uitstraling.
De Vosholen 60
9611 TD Sappemeer

Deel deze pagina