Fietsen

Fiets door de Veenkoloniën en geniet van de schitterende vergezichten, maak kennis met de prachtige kanalen van Wildervank of ontdek de geschiedenis van welvaart en handel langs de wateren van het Pekelderdiep.

Fietsknooppunten
De Groninger Veenkoloniën maken deel uit van het goed uitgeruste fietsknooppuntennetwerk.
Vanuit elke windrichting zijn de Groninger Veenkoloniën dan ook eenvoudig te bereiken via de mooiste fietsroutes. Daarnaast bestaan er nog verschillende thematische wandel- en fietsroutes, variërend van stadswandelingen tot lange dagtochten. 

Haal de nieuwe fietsknooppuntenkaart van de Veenkoloniën gratis op bij VVV Veendam. Op deze schitterende overzichtskaart vind je twee leuke routes met beknopte achtergrondinformatie over het gebied. Een handzaam kaartje bij je fietstocht. Of Download hier uw webversie

de ZoveelKerkenroute

De vervening en handel trokken arbeiders uit alle windstreken en met vele geloven. Dat verklaart de veelheid aan religieus erfgoed in de Veenkoloniën. Fiets de Zoveel Kerkenroute langs in totaal 20 verschillende kerken. De basisroute van ongeveer 35 km gaat door Veendam en Pekela en is uit te breiden met een rondje Sappemeer en Menterwolde van ongeveer 35 km

Download hier de route door Veendam en Pekela
Download hier de route door Sappemeer en Menterwolde
 

Excursies
Liefhebbers van fiets- en wandeltochten kunnen hun hart ophalen in de Veenkoloniën. Gidsen van Landschapsbeheer Groningen organiseren samen met de VVV verschillende excursies door dit verrassende gebied. In de zomermaanden worden er op gezette tijden excursies georganiseerd waaraan men, zonder opgave vooraf, kan deelnemen. Volwassenen betalen € 5,- voor deelname (inclusief koffie), kinderen wandelen gratis mee. Ook is het mogelijk als groep een rondleiding te boeken.  Kijk hier voor meer informatie.

MenterAroute
De MenterAroute is naar een middeleeuwse veenrivier genoemd die richting het Noorden over het grondgebied van Menterwolde naar de Dollard bij Termunten stroomde. Namen voor deze rivier waren Munte, Menter A, de Oude AE. (Aa of Ee is een erg vaak gebruikte algemene naam voor beken en riviertjes).
Een enthousiaste projectgroep heeft een veelzijdig en verrassend pallet van routes samengesteld die je online kunt vinden op www.menteraroute.nl. Hier vind je diverse wandelroutes, fietsroutes, kerkenroutes, themaroutes en architectuur- en tuinenroutes. De nieuwste gedrukte versie van de MenterAgids met, naast de routes, handige toeristische informatie, is onder andere te koop bij de Heemtuin in Muntendam en VVV Veenkoloniën.

 

Online VVV routes
Wil je de Veenkoloniën zelf ontdekken op de fiets? Wij bieden gratis enkele routes aan die je zelf kunt downloaden. Uiteraard kun je bij ons agentschap in Veendam ook diverse routes en routeboekjes vinden!

Vlinderij fietsroute
7 bruggetjes route
Bezienswaardigheden Veendam 
Deur de eerdappelvelden route
Rondje Veendam
Trein en fietstocht

Strokarton
Vier fietsroutes laten de verdwenen strokartonindustrie van Groningen zien! Download de Groningen Routes app van Marketing Groningen en kies voor één van de Strokarton Routes.
De strokarton route kun je hier downloaden voor je smartphone >>

Handel en welvaart in de Veenkoloniën
In de 16de eeuw nam de vraag naar turf toe. Zo ontstonden de Groninger Veenkoloniën, waaronder ook de gemeenten Veendam en Pekela vallen. De Veenkoloniën waren koloniën van de stad Groningen, die de regie voerde over de vervening van deze regio. 
De handel en welvaart route kun je hier downloaden voor je smartphone>>

Oud geld en turf
Twee mooie routes voor op de smartphone: Héél oud geld, (48 km) en Toeren langs turf (50,5 km).
Kijk op abellife.nl

MTB route Borgerswold
Voor het stoere fietswerk ligt er een 23 kilometer lange mountainbikeroute in recreatiepark Borgerswold in Veendam, met veel bochtenwerk, lange rechte stukken, hoogteverschillen en een paar spectaculaire afdalingen. De route kan ingekort worden tot 13 kilometer. Voor verdere informatie klik hier

Kom tot rust… op een rustpunt
Even uitrusten. Dat kan natuurlijk overal. Extra leuk is uitrusten op een onverwacht mooie plek, op een particulier erf, langs een wandel- of fietsroute. Rustpunten vind je in de hele regio. Ze zijn herkenbaar aan het rustpuntbord. Kijk hier voor een overzicht van rustpunten in en buiten de Veenkoloniën.

Oplaadpunten
Kijk hier voor een overzicht van oplaadpunten voor uw elektrische fiets