Prehistorische vondsten en verdronken landschappen uit de Noordzee: onderzoeksgeschiedenis, oorsprong en wat dit ons vertelt ons over de steentijdbewoning in dat gebied, door Bjørn Smit.

Prehistorische vondsten en verdronken landschappen uit de Noordzee: onderzoeksgeschiedenis, oorsprong en wat dit ons vertelt ons over de steentijdbewoning in dat gebied, door Bjørn Smit.

In samenwerking met de Openbare bibliotheek organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam voor de 2de keer op rij Archeologische Avonden. Het landschap is sterk aan verandering onderhevig, maar dat was in de eeuwen daarvoor ook al zo. Sporen van bewoning zijn weggespoeld, of onder stuifduinen verdwenen. In drie lezingen gaan we in op verdwenen schatten.   De avonden beginnen om 20.00 uur. Kaarten zijn op de avonden zelf bij het museum verkrijgbaar. Entree € 3,50, MK en vrienden van het Museum toegang gratis.

De lezing van Smit sluit naadloos aan op de lezing van Peter Vos. Bjørn Smit gaat in op de verdronken landschappen rond de Noordzee en de archeologische vondsten die er zijn gedaan. Bjørn Smit is geboren in Wildervank en heeft aan de hand van zijn vader de eerste stappen gezet op het spoor van steentijdbewoning in de Veenkoloniën. Hij heeft archeologie gestudeerd aan de Universiteit van Groningen, met een focus op de steentijd. Vervolgens is hij in Groningen gepromoveerd op een onderwerp waarin de archeologische monumentenzorg van steentijdvindplaatsen in Noord-Nederland centraal stond. Sinds 2010 werkt Bjørn Smit bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort, waar hij betrokken is bij onderzoek en advisering ten aanzien van steentijdonderzoek in West- en Noord-Nederland en de aanpak van archeologisch onderzoek naar verdronken landschappen onder water (o.a. Noordzee/IJsselmeer).
Locatie: MUSEUMPLEIN 5   -   9641 AD
VEENDAM
www.veenkoloniaalmuseum.nl

Deel deze pagina