Huis voor de Kunst:De affaire tussen Kunst en Taal‏

Huis voor de Kunst:De affaire tussen Kunst en Taal‏

Door de eeuwen heen hebben kunst en taal een erg wisselende relatie met elkaar gehad. Tijdens deze lezing hoort en ziet u de meest boeiende stromingen en kunstwerken waarin deze affaire naar voren kwam. Beelden en gedichten wisselen elkaar af in een bevlogen soap.  Bij vlagen overheerste de taal ten opzichte van de kunst. Ze was meestal een strenge meesteres die het beeld aan zich onderwierp. Elke afbeelding diende dan slechts ter illustratie van de taal. Maar in de conceptuele kunst ging de taal bijvoorbeeld een symbiose aan en liepen ze hand in hand. De één kon opeens niet langer zonder de ander bestaan.
Bij de dadaïsten won het beeld uiteindelijk zelfs van de taal en ontstond er visuele concrete poëzie .Daarnaast zijn er veel kunstenaars die zich afzetten tegen het idee dat een kunstwerk moet worden uitgelegd. Het is tenslotte de vraag of er een gedicht bestaat dat als beeldend kunstwerk kan worden gezien en of er een kunstwerk bestaat dat als gedicht kan worden gezien? 'Abstracte kunst is de moeilijkste kunst die er is. Je moet er goed voor kunnen tekenen, een fijn gevoel hebben voor kleur en voor compositie en, dit is het belangrijkste, ook een echte dichter zijn' (Wassily Kandinsky)

Inloop: vanaf 14.30 uur
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Huis voor de Kunst, Stationsstraat 10, 9641 KE te Veendam
Entreekaart: €15,- per persoon, kinderen t/m 15 jaar gratis (incl. koffie/thee en traktaties) Tevens bent u in de gelegenheid voor het bezichtigen van een uitgebreide kunstcollectie
Voor meer informatie en/of reserveringen: www.huisvoordekunst.com/evenementen
 

Renée Luth (1979) is vooral bekend door haar geënsceneerde poëtische fotografie en haar beeldrijke poëzie.

Ze stond in verschillende bloemlezingen (waaronder de Beste 100 Nederlandse gedichten van de VSB poëzieprijs/Arbeiderspers) en publiceerde in 2011 haar debuutbundel Pingpongtong bij uitgeverij de Passage. Haar tweede bundel Preparaat kwam in maart 2016 uit en bevat tevens illustraties van haar hand.

Renée Luth is naast dichter documentairemaker, regisseur, docent en beeldend kunstenaar.

Luth studeerde in 2012 af aan Minerva te Groningen met een serie fotoportretten. Deze werden geselecteerd voor een expositie bij museum Belvedère en reisden daarna het land door.

Deel deze pagina