Herfstfair met pop-up pannenkoekenrestaurant in Grote Kerk Veendam

Herfstfair met pop-up pannenkoekenrestaurant in Grote Kerk Veendam

Zaterdag 29 oktober opent de jeugd van de Grote Kerk Veendam voor één dag een pop-up pannenkoekenrestaurant. Verder zijn er nieuwe en zelfgemaakte producten te koop, en zijn er een Rad van Avontuur en een veiling van diensten en spullen. Natuurlijk zijn er behendigheids- en raadspelletjes voor jong en oud, en klassiekers als de grabbelton, koek happen, enveloppen trekken. Met de herfstfair wil de jeugd van de kerk zelf voor het geld zorgen dat nodig is om de jeugdruimte in de kelder helemaal te strippen en opnieuw in te richten.
De jeugdruimte wordt meerdere keren per week gebruikt door de diverse jeugdgroepen, maar is gedateerd en ‘af’. Een ander kleurtje op de muren, een nieuwe vloer, ander meubilair in eigentijdse kleuren en materialen, zitzakken, loungebanken… sommigen kunnen niet wachten tot het zover is!
Met eerdere acties als de verkoop van bv. snoep en twee auto-was-acties werkten ze ruim € 1800,--  bij elkaar, een mooi bedrag, maar voor de benodigde € 7000,-- was meer nodig. Vandaar deze herfstfair. Hoe laat begint het en wat kunnen bezoekers verwachten? Raymond (17) en Elsemieke (15) vertellen: het begint om elf uur, en behalve de pannenkoeken hebben we een coffee-corner met koffie/thee/frisdrank en een lekker stuk (eigengebakken) koek of taart erbij. Er is een bloemisten-workshop waar iedereen met materiaal en tips van een echte bloemist een mooi werkstuk kan maken. Onder het motto ‘iedereen is om in te lijsten!’ kan je leuk op de foto in onze gouden fotolijst. Je kan zelf de meest geslaagde foto kiezen op de laptop en je bestelling afmaken door een passend fotolijstje te kiezen. We hebben een babyfotoquiz en een bijbelquiz. We werken nog aan de stoere buitenspellen als koek-slaan, spijkerslaan en spijkerbroekhangen. We hebben heel veel leuke nieuwe en zelfgemaakte spullen gekregen van mensen in en buiten de kerk, geen rommel maar echt mooie en goede spullen, en laten we vooral de winkeliers uit Veendam niet vergeten: heel veel hebben een product of cadeaubon ter beschikking gesteld, allemaal voor de verkoop, het Rad van Avontuur of de veiling. Zelfs het kniepertjes bakken in de kerk is weer nieuw leven ingeblazen: we zijn zelf aan het bakken geslagen en er is ook een groep ouderen mee bezig. Het enige dat we straks nog nodig hebben op de dag zelf zijn mensen met een lege maag, een lege tas en een goedgevulde portemonnee!

Koekslaan en janhagel of strontkoek in Grote Kerk Veendam

Jeugd zoekt rollende bicepsen

Bij de stoere buitenspellen is ook het koek-slaan. Er zijn zo her en der in het land verschillende varianten van te vinden, maar deze keer is het koek-slaan op de manier zoals je dat op de jaarmarkten in Hoornaar, Noordeloos en Ameide in de Alblasserwaard tegenkomt: proberen om met een knuppel een speciale, taaie koek (peperkoek) in drie slagen door te slaan. De speciale koek komt uit Bergambacht, daar zit nl. de enige bakker in Nederland die deze koeken maakt. Nog een andere specialiteit reist mee naar Veendam: janhagel. Deze harde en luchtige koek met lichte anijssmaak werd ook wel strontkoek genoemd. Vroeger kregen boerenknechten deze koek, een echte traktatie, van de boer, ná het grondig schoonmaken van de koeienstallen in het voorjaar. De opbrengst van alle activiteiten is voor het grondig opknappen van de jeugdkelder.

Wie nog een bijdrage wil leveren, kan contact opnemen met Marjan Pierhagen, tel. (0598) 613308.

 

Locatie: J.G. Pinksterstraat 5, 9641 AX Veendam

Deel deze pagina