Gail Gilmore - Mezzo Sopraan van wereldklasse

Gail Gilmore - Mezzo Sopraan van wereldklasse

Het nieuwe evenementenseizoen 2018/2019 bij het Huis voor de Kunst krijgt een spectaculaire opening op zondag 23 september 2018, (aanvang 14.00 uur) door de beroemde Amerikaanse Mezzo Sopraan Gail Gilmore. Zij zal worden begeleid door haar vaste pianist Jan Lenselink.

 

Gail Gilmore werd geboren in Washington DC, bracht haar jeugd door in New Orleans (Louisiana). Ze studeerde muziek aan de Xavier University in New Orleans en later aan de Indiana University in Bloomington.

Ze begon haar carrière in Duitsland. Haar echte doorbraak vond plaats met de rol van Kundry in Parsifal, in eerste instantie onder leiding van Ruth Berghuis en daarna onder leiding van Luigi Pizzi met Peter Hofmann als Parsifal. In deze productie verscheen ze in de grote operahuizen over de hele wereld zoals Teatro de le Fenice, La Scala, Bolshoi Theater, Teatro Colon, Metropolitan Opera, Carnegie Hall concertant), enz.

Daarna stond zij vele jaren in de Arena van Verona als Carmen met Jose Carreras als Don Jose, zoals Amneris in Aida, Ulrika in Ballo in Mascera en als Azucena in Il Travatore. In de Metropolitan Opera keerde ze terug in verschillende producties onder James Levine, zoals Venus in Tannhäuser en de componist in Ariadne auf Naxos.

Haar opera-repertoire is uitgebreid met rollen als Lady Macbeth in Macbeth, Eboli in Don Carlo, de titelrol in Elektra. Leondre in Fidelio, Flora Tosca in Tosca, Abigaille in Nabucco, Ortrud in Lohengrin, de dame in Erwartung, Judith in Herzog Blaubart, de titelrol in Fosca (Carlos Gomes) en de titelrol in Carl Orff's Antigone enz.

Gail Gilmore's concert repertoire bestaat uit "Mahler 3e Symfonie" (uitgevoerd o.a. met het Royal Philharmonic Orchestra in de Royal Albert Hall in Londen, met de Dresdner Pilharmonic orkest in Dresden en Berlijn onder Yuri Termikanov. "Kadish" 3rd Symphony van Leonard Bernstein het kader van Michel Plasson, "La mort de Cleopatre" van Berlioz, "De vier letzte Lieder" van Richard Strauss en vele andere concertwerken.

Aanvang: 14:00 uur (inloop vanaf 13.15 uur)
Entree: 30,00 p.p. incl. glas wijn of fris met een traktatie in de pauze

Deel deze pagina